AD/Amersfoortse Courant berichtte 20 mei 2019 dat vijf à zes woningen in de directe omgeving van het voormalige ziekenhuis de Lichtenberg schade hebben opgelopen door de sloop. Tevens wordt vermeld dat de gemeente contractueel heeft vastgelegd dat het sloopbedrijf Boverhoff uit Heerde voor het schadebedrag aansprakelijk wordt gesteld. Een woordvoerder van Boverhoff kon volgens het AD niet bevestigen dat claims van omwonenden contractueel voor zijn rekening komen.
De op 3 april gestelde vragen en de antwoorden van 9 mei jl. geven aanleiding tot het stellen van onderstaande vervolgvragen.
Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:
- Op welke manier is contractueel vastgelegd dat de aannemer aansprakelijk is voor de opgetreden schade? Kunt u de betreffende passage uit het contract aanleveren?
- Op 9 mei jl. schrijft u in antwoord op vraag 2 “de gemeente zal het afhandelingsproces tussen de sloper en de gedupeerden volgen en bewaken”. Welke stappen zijn tot op dit moment door de gemeente gezet om het afhandelingsproces te bewaken?
- Op welke manier is de sloper door de gemeente op zijn contractuele verantwoordelijkheden gewezen en welke stappen zijn gezet om de sloper aan zijn contractuele verplichtingen te laten voldoen?
- Hoe is in het contract geborgd dat bestaande objecten gemonitord worden en eventueel door de werkzaamheden optredende schades vastgelegd worden?
- Wij hebben vernomen dat er op een drietal momenten een opname is verricht aan de woningen: voor aanvang sloopwerkzaamheden (nulmeting), na voltooiing van de sloopwerkzaamheden (tussenopname) en tijdens de verdichtingswerkzaamheden (tussenopname). Een eindopname is nog niet uitgevoerd. Tevens is bij een van de woningen tijdens de sloop een trillingsmeter geplaatst. Tijdens de verdichtingswerkzaamheden is geen gebruik gemaakt van trillingsmeters. Kunt u dit bevestigen? Zo niet, waarom niet en wanneer zijn volgens de gemeente de opnames uitgevoerd en welke monitoring is toegepast?
- Heeft de sloper voorafgaand aan de werkzaamheden een monitoringsplan en werkplan opgesteld en ter goedkeuring aan de gemeente voorgelegd? Zo ja, kunt u deze plannen leveren? Zo nee, waarom niet?
- Heeft de gemeente contractueel een percentage van de opdrachtsom gereserveerd voor afdoening van restpunten en schades als dwangmiddel naar de aannemer om zijn verplichtingen na te komen? Wel percentage is dit en is deze reeds betaald aan de opdrachtnemer?
- Wat gaat de gemeente doen om de belangen van de gedupeerde inwoners te behartigen, zodat de schade op een goede manier kan worden afgehandeld?