Tot onze verbazing is tot op heden de voltallige gemeenteraad niet (vertrouwelijk) door het College ingelicht over de vermeende belangenverstrengeling van een lid van de CRWI en het ingestelde integriteitsonderzoek. Wel heeft de wethouder op 25 juni 2019 tijdens een informeel agendaoverleg achter gesloten deuren aan enkele woordvoerders sociaal domein gemeld dat er problemen waren binnen de CWI. Er is niets gezegd over het integriteitsonderzoek. Bij dat overleg waren niet alle fracties uit de gemeenteraad aanwezig.
Inmiddels zijn we enkele maanden verder, het ingestelde onderzoek roept vragen op, is nog steeds niet afgerond en de voltallige gemeenteraad is nog steeds niet geïnformeerd.. Dat is de reden voor de volgende vragen:
- Binnen de CRWI is het al jaren onduidelijk welke procedure wordt doorlopen als een CRWI-lid zijn lidmaatschap opzegt, op welke wijze het lidmaatschap van een CRWI-lid wordt beëindigd en hoe iemand het lidmaatschap van de CRWI kan worden ontnomen. Uit correspondentie tussen het DB en het inmiddels vertrokken CRWI-lid blijkt dat het DB van de CRWI hem al in april 2019 het lidmaatschap van de CRWI heeft ontzegd. Volgens Amersfoort2014 is die werkwijze onjuist. Het College van B&W benoemt de leden en het College en dient dan ook de leden te ontheffen van hun lidmaatschap. Is het College het met deze opvatting eens? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe is dat in hert verleden gegaan en waarom is dat al die jaren anders verlopen? Op welke wijze en door wie werden leden van de CWI de afgelopen jaren van hun functie ontheven? Welke collegeleden zijn voor deze handelwijze verantwoordelijk geweest in de afgelopen jaren? Op welke wijze gaat het College deze omissie repareren? Geldt deze onduidelijke procedure ook voor andere, door het College ingestelde, commissies?
- Waarom heeft het College niet alle fracties en/of woordvoerders sociaal domein voor de zomervakantie (desnoods vertrouwelijk) geïnformeerd over het vermoeden van belangenverstrengeling van een lid van de CRWI en het voornemen van het College om een integriteitsonderzoek naar de handelwijze van een CRWI-lid in te stellen? Is het College het eens met Amersfoort2014 dat de voltallige gemeenteraad terstond moet worden ingelicht als dit soort zaken zich voordoet bij een door het College benoemde openbaar functionerende adviesraad? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom is dat in dit geval zo gelopen? Wat gaat het College doen om de informatieverstrekking in dit soort gevallen aan de gemeenteraad te verbeteren?
- Wanneer heeft het onderzoek plaatsgevonden? Wie heeft de opdracht van dat onderzoek verstrekt? Graag ontvangt Amersfoort2014 een afschrift van deze opdracht. Op welke wijze en met wie werden de concept-eindconclusies van het onderzoek gedeeld? Heeft dat geleid tot wijzigingen in de eindconclusies? Heeft ook het ontslagen CRWI-lid het eerste concept-eindverslag integraal en zonder wijzigingen en zwarte alinea’s kunnen inzien? Zo nee, waarom niet?
- Inmiddels heeft Amersfoort2014 vernomen dat het integriteitsonderzoek niet is uitgevoerd door een onderzoeker van buiten de ambtelijke organisatie, maar een ZZp-er die al langer een dienstverband heeft (of heeft gehad) als ingehuurde externe adviseur in de Amersfoortse ambtelijke organisatie. Is dat juist? Zo ja, hoe lang is de ZZP-er al ingehuurd door de gemeente? Als deze informatie juist is, kan deze onderzoeker worden beschouwd als een collega van de ondersteunende CRWI-ambtenaren. Hoe is de onafhankelijkheid van het onderzoek te rijmen met het feit dat de ondersteunende CRWI-ambtenaren een belangrijke rol hebben gespeeld in het functioneren van de CRWI en in de procedure van het ontslag van het CRWI-lid? Is het College bereid om, gezien het bovenstaande, alsnog een echt onafhankelijk onderzoek te laten instellen naar de gang van zaken en de integriteitskwestie? Zo nee, waarom niet?
- Wanneer wordt de uitslag van het integriteitsonderzoek naar de vermeende belangenverstrengeling van het betreffende CRWI-lid verwacht? Krijgt de gemeenteraad (vertrouwelijk) inzage in dit verslag? Waarom wel/niet? Informeert het College de gemeenteraad over de gevolgen en maatregelen n.a.v. van het integriteitsonderzoek? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze?
- Volgens het vertrokken CRWI-lid werden de financiële zaken die de CRWI zelf betroffen niet voorgelegd aan de voltallige CRWI, maar alleen afgehandeld en vastgesteld door het DB van de CRWI. Is dat juist? Indien ja; was de gemeente ( wethouder of ambtenaar) van deze handelwijze van het DB van de CRWI op de hoogte en sinds wanneer? Is het College het met Amersfoort2014 eens dat, indien dat inderdaad het geval was, deze handelwijze van het DB van de CRWI laakbaar is? Zo ja, wat gaat het College doen om dit in de toekomst te voorkomen? Op welke wijze wordt de gemeenteraad verder geïnformeerd over het functioneren van de CRWI?
- Kan het College aangeven welke termijnen er gehanteerd worden voor het lidmaatschap van de CRWI en voor hoeveel termijnen men maximaal benoemd kan worden? Graag ontvangt Amersfoort2014 de roosters van aftreden en (her-) benoemingen van de CRWI van de afgelopen jaren vanaf 2002.
- Is het College bereid om ook de benoemings- en ontslagregelingen en roosters van aftreden van andere gemeentelijke adviesorganen onder de loep te nemen om te voorkomen dat ook daar vergelijkbare problemen ontstaan? Is het College bereid om de gemeenteraad een overzicht verstrekken van alle door het College ingestelde adviesraden en de daarbij horende artikelen uit de verordeningen over benoeming en ontslag? Zo nee, waarom niet?