Aanleiding
Op dinsdag 21 februari sprak de Amersfoortse gemeenteraad over het locatieonderzoek Islamitische begraafplaats. Voorafgaand aan de bijeenkomst liep een stoet van het Eemplein naar het gemeentehuis om aandacht te vragen voor deze belangrijke zaak. Een schier aanhoudende stoet van moeders, vaders, kinderen, opa’s en oma’s uit de moslimgemeenschap van Amersfoort, beklommen de trap naar boven richting Raadzaal en vide. Zij droegen zwarte kleding met witte accenten. Wit straalt schoon en rust uit. Zwart daarentegen geeft een serieus én rustgevend gevoel.
De moslimgemeenschap wacht inmiddels al 3 jaar op een eigen begraafplaats met eeuwige grafrust. Een juiste plek is nog steeds niet gevonden. Zij willen hun dierbaren begraven volgens eigen rituelen en gebruik. Amersfoort noemt zich een inclusieve stad maar een deel van de moslims voelt zich momenteel achtergesteld.
De moslims in Amersfoort voelen zich hier thuis, kinderen zijn hier geboren, opgegroeid en hebben inmiddels zelf een gezin. Zij houden van deze stad en willen hier hun laatste rustplaats. De cirkel is nog niet rond. Door met honderden naar het stadhuis te komen willen zij deze boodschap kracht bijzetten.
Op de vide stonden rode stoeltjes uitnodigend te wachten op de bezoekers waarvoor geen plaats was in de Raadzaal. Zij bekeken de vergadering op een groot beeldscherm.
De commissievergadering
Drie insprekers van het SvAM (Samenwerkingsverband van Amersfoortse moskeeën) hadden zich gemeld. De boodschap is duidelijk: Sinds de aanvraag voor een eigen begraafplaats, drie jaar geleden, zijn 286 moslims overleden. Zij zijn allen ver buiten Amersfoort ter aarde besteld. Regelmatig bezoek aan het graf is voor velen een grote opgave of niet mogelijk.
Het SvAM heeft een aantal wensen:
- Grond op Rusthof in eigendom te verkrijgen
- Eigen entree (wettelijk recht)
- Ruimte voor een dienstgebouw (o.a. voor bewassing) en eigen parkeerplaats.
De afgelopen drie jaar zijn 42 locaties bekeken. Vier locaties staan nu op de zogenaamde shortlist, waarvan er 2 buiten de gemeente Amersfoort liggen. SvAM wil in gesprek blijven met de gemeente Amersfoort en verzoekt Rusthof spoedig aan te wijzen als definitieve rustplaats en dat kan ook.
Zoals verwoord door een bestuurder SvAM: ‘Dat iemand zijn kind over de grens van Amersfoort moet begraven maakt mij boos en verdrietig. Laat ons maar lopen over het zandpad. Een eigen ingang en gebouw vinden wij geen halszaak meer. Wij willen hier begraven worden. Wij willen een deel van de grond van het huidige Rusthof benutten en zelf aankopen. Een bestemmingsplanwijziging is daarom niet nodig.'
Raadsleden bevroegen het College en de insprekers om een beter begrip te krijgen. Namens Amersfoort2014 vroeg Sieta Koet naar de belangrijkste te nemen hobbel en of de mogelijkheid is onderzocht om een eeuwigdurende lening af te sluiten voor aankoop van de benodigde grond. Op die laatste vraag werd geantwoord dat als de benodigde grond voor een redelijke prijs door de gemeente wordt aangeboden de financiën geen probleem zijn.
Conclusie
Wat Amersfoort2014 betreft is er geen reden naar voren gekomen om Rusthof als voorkeurslocatie af te wijzen en nu door te gaan met onderzoek naar vier locaties.
SvAM heeft voldoende financiën om de benodigde en beschikbare grond op Rusthof te verwerven. Er zijn geen bezwaren bekend die de locatie Rusthof negatief beïnvloeden.
Daarom is het tijd voor daadkracht! Op naar een waardige rustplek voor Amersfoorters.