De jongste overlastgever is 9 jaar
Begin november hebben Rachida Issaoui en Sieta Koet van de respectievelijke fracties van de PvdA en Amersfoort2014 gesprekken gevoerd met omwonenden van het winkelcentrum Vathorst. Dit naar aanleiding van klachten over jongeren die, met name de afgelopen twee jaar, geluidsoverlast veroorzaken, bewoners intimideren, scooterwedstrijden houden, dealen, vuurwerk afsteken en zich soms agressief gedragen.
Overlast
In de zomermaanden kunnen bewoners boven winkelcentrum Vathorst niet buiten op hun balkon zitten door de herrie. Zelfs midden in de nacht kan het luidruchtig zijn. Dat bleken dan jongeren te zijn die bijvoorbeeld de liefde bedreven op een bank van een snackbar. Dat heeft de eigenaar van de betreffende snackbar doen besluiten om de houten banken ’s nachts naar binnen te halen.
Deze veelvuldige overlast heeft geleid tot een motie waarin het college van B&W wordt verzocht een onderzoek in te stellen naar de oorzaak van deze overlast, de huidige aanpak te evalueren en na de evaluatie in gesprek te gaan met de Raad. In februari is er op initiatief van Amersfoort2014 en PvdA een commissievergadering geweest om integrale aanpak en overlast te bespreken.
Verslag commissievergadering
Tijdens de voorbereiding van de commissievergadering met ambtenaren en de griffie heeft Rachida duidelijk aangegeven dat een integrale aanpak noodzakelijk is, waar de lijntjes kort zijn. Dit betekent dat de ondersteuning is gericht op het zo snel, eenvoudig en duurzaam mogelijk oplossen van meervoudige jeugdproblematiek maar ook voor effectieve en efficiënte hulp en ondersteuning bij hulpvragen van inwoners in de wijk. Als initiatiefnemers, hebben wij er tevens op aangedrongen dat ook jongeren aan het gesprek zouden deelnemen.
Voor deze bijeenkomst op 14 februari 2023 is daar vanuit de zijde van de ambtenaren van afgezien. Gezien hun jeugdige leeftijd en de privacy die gewaarborgd dient te zijn. De commissievergadering Sociaal Domein van dinsdag 14 februari had een integraal karakter. Rachida gaf in haar inleiding aan dat de jongeren een perspectief nodig hebben zoals sport, school en maatschappelijke betrokkenheid. Zij hebben liefde, aandacht en tijd nodig om gezond en veilig op te groeien en dat het niet uitmaakt waar je wieg heeft gestaan. Ook belangrijk is ondersteuning voor ouders die dat nodig hebben.
Naast de wethouder Sociaal Domein, raadsleden van verschillende fracties, een jeugdwerker van het Jeugd Interventie Team (JIT), gebiedsmanagers en ambtenaren van beleidsterrein Samen Leven, jongerenwerk op school en Kwintes, waren er ook vertegenwoordigers van beleidsterrein Veiligheid aanwezig, namelijk de wijkagent Vathorst Hooglanderveen en Burgemeester Bolsius. De beleidsadviseur Sociaal Domein poneerde een mooie quote: Preventie is de beste interventie. Daarbij werden 58 bewezen effectief en onderbouwde interventies gepresenteerd.
Van collega-raadsleden kwam in de vergadering terecht de feedback dat er geen jongeren aanwezig waren en dat er nu over hen werd gesproken i.p.v. met hen. Tijdens het gesprek bleek tevens dat de jongerenraad in de diverse wijken nog in oprichting is en zij aangaven nog niet zover te zijn om ervaringen uit te wisselen.
De jongerenwerker van het JIT vertelde enthousiast en betrokken over zijn werk. ‘’We vertellen graag wat we doen. Wij ondersteunen projecten, doen aan talentontwikkeling. In de afgelopen periode krijgt het meidenwerk extra aandacht, wij zorgen voor ontmoeting.’’
Signalen
Signalen komen binnen bij het kernteam Jeugd en worden vertaald naar een aanpak. Maar zijn al deze inspanningen voldoende effectief? Het aantal meldingen in 2022 is afgenomen met 33% t.o.v. 2019. Ligt dat aan de coronaperiode of hebben interventies een effect gehad? Welke interventies zijn het meest effectief? Wij zaten in de vergadering niet voor niets met dit grote gezelschap bij elkaar.
De wijkagent van Vathorst-Hooglanderveen heeft door zijn tactische inzet goed contact met de jongeren. Hij vertelde: ‘’Er zijn 7 jeugdgroepen in Amersfoort-Noord in de leeftijd van 9 tot 12 jaar. De minimum leeftijd is verschoven van 12 naar 9 jaar.’’
Aanpak en samenwerking
De jeugdaanpak wordt geïntensiveerd door samenwerking van Sociaal Domein met Veiligheid en Samen Leven. Jongerenwerk blijft in ontwikkeling. Er staan drie vacatures op de rol om de jeugdaanpak nog beter te kunnen managen.
Sieta Koet sluit de vergadering af. ‘’Iedereen hier aanwezig is ervan overtuigd dat zowel de beleidsmakers als het werkveld hun stinkende best doen. Wij zijn geschrokken van de uitspraak van de wijkagent dat de jongste overlastgevers niet ouder zijn dan 9 jaar! Wij, als initiatiefnemers zullen zeker een vervolg geven aan dit gesprek. Jongeren en hun ouders zullen hiervoor worden benaderd.”
Analyse tot heden
Wij zijn er een voorstander van om een nieuwe manier van beleidsverantwoording in te voeren. Wat zijn de effecten van de interventies? Sturen naar wat je wilt bereiken op thema’s. Wat is gelukt en wat is niet gelukt? Wat willen we meten en wat kunnen we meten?
Niet alleen vertellen wat je gedaan hebt, maar ook feitelijk inzicht in wat er gerealiseerd is.
Sieta Koet-Minis
Amersfoort2014
Rachida Issaoui
PvdA